Cesta: Recepty » Dezerty » Karamelizované sušenky s hruškami a mascarpone


Karamelizované sušenky s hruškami a mascarpone

 

Kategorie: Dezert

Doba přípravy: 0 hodin, 45 minut
Recept pro 8 osob

Použité výrobky Lotus:
Karamelizované sušenky Lotus Biscoff,
rodinné balení

Perfektní dezert pro slavnostní menu

Ingredience:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g cukru
  • 2 vejce
  • 250 g karamelizovaných sušenek
  • 4 hrušky (šťavnaté, druh Doyenne)
  • 3 větvičky skořice
  • 2 polévkové lžíce rozemleté skořice
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 2 šálky silné kávy 
  • 3 polévkové lžíce hruškového likéru Poire Williams nebo 200 cl vody

Příprava

  • 200 g cukru nasypte do vody, přidejte větvičky skořice a hvězdičky badyánu a vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí
  • Oloupejte hrušky, vykrojte jádřince a vařte 10 minut v cukrové vodě 
  • Vyndejte hrušky a nakrájejte je na plátky
  • Vařte cukrovou vodu, dokud se z ní nestane sirup 
  • Vyšlehejte bílek ze 2 vajec na tuhý sníh
  • Smíchejte žloutky ze 2 dvou vajec se 100 g cukru a bílou hmotou, našlehaným mascarpone, 2 polévkovými lžícemi hruškového likéru a 2 až 3 polévkovými lžícemi uvařeného cukru. Přidejte vodu, dobře promíchejte a jemně vmíchejte ušlehaný bílek 
  • Přidejte 1 polévkovou lžíci hruškového likéru do kávy. Do vzniklé směsi namočte karamelizované sušenky tak, aby stále zůstaly trochu křupavé
  • Takto vzniklé karamelové koláčky položte na dno pečicí nádoby, přidejte na ně vrstvu mascarpone a vrstvu hrušek. Tento postup opakujte (viz foto), abyste vytvořili hezké vrstvení
  • Rozdrobte 8 karamelových sušenek a smíchejte je s rozemletou skořicí
  • Posypte touto směsí
  • Hotový dezert nechte ztuhnout v ledničce, než jej budete moci podávat
  • Rozkrájejte na 8 dortíků (viz foto)
  • Ozdobte hvězdičkami badyánu

Autor receptu: Dimitri Messiaen