Cesta: Recepty » Dezerty » Ricottový dort s karamelizovanými sušenkami


Ricottový dort s karamelizovanými sušenkami

Kategorie: Dezert
Doba přípravy: 0 hodin, 35 minut
Recept pro 8 osob

Použité výrobky Lotus:
Karamelizované sušenky Lotus Biscoff,
rodinné balení

Svěží dezert

Ingredience:

Pro dortový korpus:

  • 150 g karamelizovaných sušenek
  • 50 g ořechů
  • 25 g žlutého ("blond") třtinového cukru
  • 1/2 lžičky rozemleté skořice 
  • 75 g másla

Pro náplň:

  • 1 citrón
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč 
  • 350 g ricotty
  • 2 vaječné bílky
  • 15 g želatinového prášku 
  • 50 g práškového cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu 
  • sůl

Příprava:

  • Opláchněte ricottu v cedníku.
  • Do dortové formy položte pečící papír. 
  • Rozdrobte karamelizované sušenky.
  • Rozpusťte máslo.  
  • Smíchejte rozpuštěné máslo s rozdrobenými karamelizovanými sušenkami, nakrájenými ořechy, třtinovým cukrem a skořicí do jemného těsta.
  • Nalijte těsto do spodní části pečicí formy a pevně rozetřete.  
  • Otřete a oloupejte pomeranč.
  • Vymačkejte citron.
  • Rozpusťte želatinu ve 2 polévkových lžících teplé vody. 
  • Dobře rozmixujte citrónovou šťávu s ricottou pomocí elektrického mixéru.
  • Přidejte cukr, pomerančovou kůru, vanilku a želatinu. 
  • Vyšlehejte vaječné bílky na tuhý sníh.
  • Nalijte směs do formy. 
  • Dejte dort alespoň na 6 hodin do ledničky, dokud neztuhne. 

Tip:

  • Pro zakrytí dortu v ledničce použijte pečicí papír. 

Autor receptu: Dimitri Messiaen